Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Sofraların en vazgeçilmezleridir pirinç pilavı. Her yemeğin yanına yakışır ve doğru teknikle pişirilirse gerçekten lezzetlidir. Pirinç pilavının kişiden kişiye göre değişen pişirme teknikleri vardır. Aslında oldukça basit ve hazırlaması çok kolay lezzetli bir yemektir. Kimileri kıvamı tutturma konusunda zor olduğunu düşünse de gayet kolaydır.Pirinç pilavını yaparken dikkat edilmesi gereken küçük ayrıntılara sahiptir. Öncelikle pilavlık pirinç seçerken doğru ve kaliteli bir pirinç seçmeniz pilavınızın daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlar. Gelelim pirinç pilavı tarifi nasıl yapılır?
Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık pirinç
- 1 kahve fincanı arpa şehriye
- 2 su bardağı tavuk suyu ( yoksa 1 tane tavuk bulyon )
- 3 yemek kaşığı tereyağı ( İsteğe göre bir kısmı sıvı yağ olabilir )
- Tuz
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Doğru pilav pişirme taktikleri için öncelikle pirinci soğuk su ile 3-4 defa yıkayın. Daha sonra bir kabın içinde üzerine çıkacak kadar kaynamış su ilave edin. Pirinci kaynamış sıcak su içerisinde en az 20 dk. kadar bekletin. Daha sonra suyu süzmesi için süzgece alın ve bekletin.Pirinci kaynamış sıcak suyun içinde beklettiğimiz için pişirme sırasında soğuk su kullanmayacağız. Bunun için tekrar kaynamış sıcak suya ihtiyacınız olacak. O yüzden kaynamış sıcak suyu bu aşamada hazır hale getirin.
Tavuk bulyon kullanacaksanız bir su bardağının içerisinde sıcak su ile tavuk bulyonu güzelce eritin. Eğer eritmezseniz tavuk bulyon pirinçlerin arasından size daha sonra gülümseyebilir. Ben tavuk bulyonun zararlı olduğunu düşündüğüm için uzun yıllardır tavuk bulyon kullanmıyorum. O nedenle sizde tavuk suyu kullanın daha lezzetli oluyor. Ayrıca bulyon kullanırsanız tuz oranına mutlaka dikkat edin. Bildiğim kadarıyla bulyon tuzlu ve o nedenle tuz atarken çok az atın.
Sonraki aşama ise pilav tenceresinin içerisine tereyağını koyun ve eritin. Sıvı yağ kullanmayı düşünüyorsanız 3 yemek kaşığı tereyağının hepsini kullanmayın. Bazı kişiler sırf tereyağı ile yapılmış pirinç pilavını sevmeyebilirler. Tereyağı eridikten sonra arpa şehriyeyi koyun ve kavurun. Daha sonra suyu süzdürülmüş pirinci ilave edin ve sık sık karıştırarak pirinci kavurun. Ardından tuzunu ilave edin ki sertleşip pirinçlerin kırılmasını önlesin. Bulyon kullanıyorsanız tuzu az atmanızı öneririm. Pirinci kavurduktan sonra tavuk suyu yada bulyonlu suyu ilave edin. Pirinçlerin hemen üzerinden 1 parmağı geçmeyecek kadar su olmalı. Daha fazla su koyarsanız pirinç pilavı değil pirinç lapası olur. Eğer daha az su koyarsanız pirinçler tam olarak pişmez.
Pirinç pilavını pişirirken kısık ateşte ve tencerenin ağzı kapalı bir şekilde pişirmelisiniz. Ayrıca pirinç pilavı karıştırılmaz. Bazı tariflerde arada karıştırın diye yazıyor fakat annemden öğrendiğim teknikle pirinç pilavını pişirme sırasında karıştırmıyorum. Suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Kısa sürede demlenmesini istiyorsanız havlu peçeteyi pilav tenceresinin üzerine koyun ve kapağını kapatarak demlendirin. Vaktiniz varsa havlu peçeteye gerek yok. Sıcak kalmasını sağlamak için tencereyi sofra bezine de sarabilirsiniz.
Eğer pirinç pilavını pişirmek için yeterli zamanınız yoksa kaynamış sıcak suda bekletmeden de yapabilirsiniz. Bunun için güzelce yıkayın ve suyunu süzdürün. Daha sonra direk kavurmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız pirinci soğuk ile pişirebilirsiniz. Ama yukarıda anlattığım ilk yöntemle yaparsanız mutlaka sıcak su ile pişirin.
Arzuya göre pirinç pilavını arpa şehriye kullanmadan da yapabilirsiniz. Yada isterseniz içerisine nohut da ilave edebilirsiniz. İsterseniz her ikisinden de koyabilirsiniz. Pirinç pilavını yaparken kullanacağınız su ölçüleri bu konuda çok fazla etkilemez.
Pirincin pişip pişmediğini anlamak için üzerinden çay kaşığı ile alıp soğutup tadına bakabilirsiniz. Tuz oranı için pilav suyunu çekmeden suyundan tadıp ayrıca pişireceğiniz pirinç pilavının lezzetini de suyun tadından anlayabilirsiniz.
Pirinç pilavı yaparken sonradan su koyulmaz derler. Fakat işler yolunda gitmediyse, pirinç suyu çekmiş fakat pirincin pişmediğini düşünüyorsanız hemen kaynamış sıcak su hazırlayın. 1 kahve fincanı kadar sıcak suyu tencerenin ortasından dökün ve kapağını kapatıp tekrar pişmeye bırakın.
Deneye deneye siz de en iyi pilavı mükemmel bir şekilde yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Yorum Gönder