Evde turşu nasıl yapılır? Evde turşu yapımı

Yemeklerin yanında en çok sevilen ve tercih edilen turşu yapımından söz etmemek olmaz. Kışlık hazırlıklardan birisi olan turşular yaz sebzelerinden faydalanmamızı sağlar. Turşu kısaca kış aylarında sağlık kaynaklarından birisidir. Turşu denilince aklımıza ilk gelen salatalıktır. Salatalık dışında bir çok sebzelerden de turşu yapılıyor. Et yemeklerinin yanında kuru fasulye ve pilav yemeklerinin yanında şüphesiz turşusuz olmaz. Ev yapımı turşular içinize sinecek şekilde rahatlıkla tüketebildiğiniz daha sağlıklı hem daha lezzetli yemesi de keyifli oluyor tabii. Evde yaparken püf noktalarıyla turşu nasıl yapılır detaylı anlatımı sizlerle paylaştık. İşte ilk defa turşu yapmak isteyenlere evde turşu nasıl yapılır?

Evde turşu yapmanın püf noktaları

Turşu yaparken tuzlu suda ekşimeye bırakıldığında sebzeler tuzu çektiği için tuz oranında azalma olur. Bu nedenle sebze oranına göre tuz biraz daha fazla koyulmalıdır. Yada turşu kurulduktan iki - üç gün sonra kontrol edilerek gerekli olduğunda tuz ilave edilmelidir. Tuz oranı % 4 olmalıdır ve aşağıda olmamalıdır.

Turşu için seçtiğiniz tüm sebzelerin sert olmasına ve taze olmasına dikkat edin. Zedelenmiş sebzeler kullanmamanızı öneririm. Böylelikle turşunun kullanma süresi de daha da artar.

Turşu yapımında kullanacağınız tuz iri kaya tuz olmalıdır. Rafine tuz kullanırsanız sebzeler kısa zamanda yumuşama olur. Bu nedenle emeklerinizin boşa gitmemesi için mutlaka iri kaya tuz kullanın.

Turşu kurulduktan sonra 18°C yada 20°C sıcaklıkta minimum 4 hafta maksimum 6 hafta kadar bekletmeniz gerekli. Turşu bekletme süresi dolduktan sonra daha serin bir yerde bekletmeniz önerilir.

Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluşursa temizleyin.

Evde turşu yapımı için malzemeler

4 adet acur
3 adet havuç
5-6 adet sivri biber
2-3 baş sarımsak
5-6 adet yeşil domates
4-5 adet kırmızı domates
1 adet küçük lahana
1 adet kereviz sapı ve yaprağı
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı kaya tuzu
1 çorba kaşığı limon tuzu
1 çorba kaşığı şeker
1/2 su bardağı sirke
1 adet aspirin
1/2 fincan sıvı yağ

Evde turşu nasıl yapılır?

Tüm sebzeleri iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra çatalla sebzelere bir kaç tane delik açın. Turşuyu kuracağınız kabın içerisine sebzelerden birini yerleştirip bir kaç tane sarımsak yerleştirip tüm malzemeleri kaba yerleştirin. Turşu yapımında kullanacağınız suya tuzu ekleyin ve kaynatıp soğutun. Daha sonra limon tuzu, sirke, şeker ve aspirini ilave edip karıştırın. Tamamladıktan sonra bu suyu sebzelerin üzerine dökün. Küf oluşumunu engellemek için sıvı yağı ekleyin ve kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Tuz oranını ayarlamak için üç gün sonra kontrol etmek isterseniz kontrol edebilirsiniz. Gerekirse yeniden tuz ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Bir Yorum Bırakın!

Daha yeni Daha eski