Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Brokoli 2000 yıldan buyana bir çok farklı toplumlarda tüketilen ve brokolinin ticari olarak üretilmesine 1920 yılında ABD’de başlamıştır. Peki brokolinin faydaları nelerdir?Brokolinin faydaları konusunda yapılan ilk araştırmalar yaklaşık 20 yıl önce kanser alanında başlamış. Yapılan araştırmaların neticesinde ise turpgiller familyası sebzelerin kanser oranı riskini azalttığı yönünde sonucuna varılmış. Turpgiller sebzelerinden bir kaçı ise karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi.
İlk çalışmalardan sonra yapılan diğer araştırmalar brokolinin kolesterolü düşürmesi, kabızlığı önlemesi, iltihap geçirmesi, vücudu toksinlerden temizlemesi gibi pek çok özelliği olduğunu belirlemişler.
Günümüzde ise beslenme uzmanlarının tüketilmesini önerdiği sebzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Brokolinin faydaları üzerine yapılmış bu güne kadar ki 300'den fazla çalışma yapılmıştır. Bunların sonucunda elde edilen 3 ortak sonuç vardır. İlk önce bunu bir öğrenelim.
- Brokoli, hücre yapısını koruyarak vücudumuzu kanserden korumaktadır. Brokolinin hücre yapısını değiştirerek ilerleyen bir çok kanser tipli hastalıklara karşı korur.
- Brokoli kronik iltihaplanmayı önler.
- Serbest radikallerle mücadele eder ve vücudumuzu bir çok çeşitli hastalıklara karşı direncini arttırır.
1 adet brokoli (yaklaşık 30 gr) tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını alabilirsiniz.
- Kaempferol adında flavonlar içerdiği için brokolinin iltihap sökücü özelliği vardır.
- Vücutta iltihaplı durumu kapattığından dolayı, alerjik durumları önleyici özelliktedir.
- Diyete başlayan hanımlar ! Bol bol brokoli tüketmenizde fayda var. Çünkü içerisinde bulunan lif oranı yüksektir. Ayrıca domatesle birlikte yediğinizde sizi hem tok tutacaktır hem de ana öğüne kadar sizi idare edecektir.
- Brokolide ham D vitamini vardır. A ve K vitaminleri de mevcuttur.
- Masa başında çalışarak gözleri yorulan kişiler için brokoli tüketmesini şiddetle öneririz. Çünkü; Brokoli de Lutein ve Zeaxanthin adında karotenler açısından iyi bir kaynak olan Brokolinin tüketilmesi gözleri korumaktadır.
- Cildinizden memnun değilseniz bol bol brokoli tüketin. Daha pürüzsüz ve canlı bir cilt için doğal anti aging için brokoli tüketmeniz gerekli. Brokolinin içinde glucoraphanin sindirim sırasında farklı kimyasallara dönüşür ve cildin istediği beslenmeyi sağlar. Ciltte görülen yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesinde de çok faydalıdır.
- Kas ağrıları potasyum eksikliğinden meydana gelir. Kas ağrılarından kurtulmak için 1 bardak brokolinin içinde bulunan potasyum sizi rahatlacaktır.
- Antioksidandır ve içinde bulunan C vitamini, Beta Karaton seviyeleri oldukça iyidir. Amerikan Sağlık Bakanlığı Tip 2 Diyabet Hastaları için Alpha-lipoic asitlerinin antioksidan olduğunu ve bunlar ıspanak, domates ve brokolide olduğunu belirtiyor.
- Kalp ve damarlar için brokoli tüketmek gereklidir. İçinde bulunan lutein damarların kan akışını düzenlemesine yardımcı olur.
- Göz sağlığını destekler.
- Kan şekerini dengeler.
- Brokoliyi çiğ yemek mide hastalıklarına iyi gelir.
- Magnezyum ve kalsiyum ile tansiyonun dengede tutulmasını sağlar.
Brokolinin Besin Değerleri Nelerdir?
Brokoli lahana ailesinden olup karnabahar bitkisi ile yakından ilişkilidir. Orijinal İtalyan ismi Broccolo'dur Türkçe anlam olarak “lahana filiz” anlamındadır. Lahanagiller familyasından olan, küçük ve yeşil yumrular şeklinde olan bir ağacı andıran sebzedir. Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ile aynı ailedendir.Brokoli, tam anlamıyla bir antioksidandır. İçerisinde A-B-C-E-K vitaminleri, su, magnezyum, demir, şeker, potasyum, çinko ve karbonhidrat bulunmaktadır.
Brokoli sağlımız açısından önemli bir sebzedir. Bir çok kişi sevmeyebilir özellikle çocuklar. Fakat zamanında ve doğru şekilde tüketildiği sürece gerçekten çok faydalı bir bitkidir. Hem çiğ tüketilebilir hem de haşlanarak tüketilebilir. Özellikle salatası çok güzel olur ve sofralarımızda her zaman bulundurmamız lazım bizim evde kış aylarının vazgeçilmez salatası brokoli salatasıdır. Çocuklar daha küçükken alıştırmak lazım ki, bu değerli sebzenin nimetlerinden erkenden faydalanabilsinler. Ben çok geç yaşlarda tüketmeye başladım bir çok kişi gibi ama şimdi çok seviyorum. Sık sık yaparım evde. Şimdi gelelim brokolinin besin değerlerine:
100 gram çiğ brokolinin besin değerleri;
- Günlük A vitamini %12’sini (623 IU)
- C vitamini %149’unu (89.2 mg)
- E vitamini %4’ünü (0.8 mg)
- K vitamini %127’sini (102 mcg)
- B6 vitamini %9’unu (0.2 mg)
- B2 vitamini %7’sini (0.1 mg)
- Folat %16’sını (63 mcg)
- B3 vitamini %^3’ünü (0.6 mg)
- Kalsiyum %5’ini (47 mg)
- Demir %4’ünü (0.7 mg)
- Magnezyum %5’ini (21 mg)
- Fosfor %7’sini (66 mg)
- Potasyum %9’unu (316 mg)
- Sodyum %1’ini (33 mg)
- Çinko %3’ünü (0.4 mg)
- Manganez %10’unu (0.2 mg)
- Selenyum %4’ünü (2.5 mcg) karşılar.
Yukarıdaki besin değerleri bir kişinin günlük alması gereken miktarlarının 100 gr. brokolide bulunan değerleridir.
Yorum Gönder